»Kadar hočemo koga koristno pokarati in mu pokazati, da se moti, moramo biti pozorni, s katere strani gleda na tisto stvar, saj je od tam navadno res taka, in to mu tudi priznajmo. Vendar mu jo odkrijmo tudi s tiste strani, s katere je napačna. Tako bo zadovoljen, saj bo videl, da se ni motil, le vseh vidikov ni opazil. Človek namreč ne zameri, da ni vsega videl, ni mu pa všeč, da se je motil. Nemara je tako zato, ker človek že po naravi ne more vsega videti in ker se po naravi ne more motiti z vidika, s katerega gleda;
kajti zaznave čutov so vedno resnične.«

Blaise Pascal, Misli



Direktor Zavoda RAKMO na Svetovnem forumu centrov za mediacijo

V Ljubljani je 4. in 5.6.2010 potekal 14. Svetovni forum centrov za mediacijo, ki ga je organiziralo mednarodno pravniško združenje Union Internationale des Avocats (UIA) v sodelovanju z Ministrstvom za pravosodje in Društvom mediatorjev Slovenije. Teme letošnjega foruma so med drugim vključevale delovanje možganov med mediacijo; spodbujanje kreativnosti v mediaciji; mediacijo, v kateri je udeleženih več strank; novice iz centrov za mediacijo idr.

Na srečanju je sodeloval tudi direktor Zavoda RAKMO, Marko Iršič, ki je udeležencem foruma predstavil delovanje in organizacijo Zavoda RAKMO ter poudaril pomen proaktivne mediacije v podjetjih, ki jo bo podrobneje predstavil na prihodnjem forumu centrov za mediacijo leta 2011 v Atenah.



Novinarska konferenca ob izidu knjige "Mediacija"

V knjigarni Konzorcij je 28.6.2010 ob 11:30 uri potekala novinarska konferenca ob izidu knjige Mediacija avtorja Marka Iršiča. Gre za drugo knjigo avtorja, ki je eden izmed vodilnih strokovnjakov na področju mediacije in obvladovanja konfliktov v Sloveniji, aktiven mediator in trener mediaterjev, avtor knjige "Umetnost obvladovanja konfliktov", predavatelj na seminarjih o obvladovanju konfliktov, obvladovanju stresa, kakovostni komunikaciji, konstruktivnih medosebnih odnosih …

Knjiga napolnjuje vrzel v strokovni literaturi o mediaciji na slovenskem področju in je prvi tovrstni priročnik v Sloveniji. Knjiga je v prvi vrsti namenjena mediatorjem in udeležencem usposabljanj za mediatorje kot dodatno gradivo oz. učbenik, namenjena pa je tudi širši javnosti oz. vsem, ki jih področje mediacije ali konstruktivno obvladovanje konfliktov zanima.

Avtor je poudaril pomen mediacije v zgodnejših fazah spora in izpostavil pomen mediacije za ohranjanje dobrih odnosov in celo njihovo izboljšanje, za kar je še posebej primeren pristop transformativne mediacije. Na sodiščih, kjer se mediacija tudi izvaja, pa se pogosto uporablja ti. evaluativna mediacija, katere cilj je v prvi vrsti poravnava oz. sporazum glede sodnega spora.

Če želite tudi vi imeti izvod knjige "Mediacija", jo lahko naročite na spletni strani: www.mediacija.com oz. http://mediacija.com/publikacije.htm, po telefonu (01/436 41 17), po pošti na naslov: Zavod RAKMO, Kamniška 41, 1000 Ljubljana ali pa kar z odgovorom na to elektronsko pošto.

 

 



Zmenek s knjigo v knjigarni Konzorcij

Ob izidu težko pričakovane knjige "Mediacija" je 28.6.2010 ob 18:00 uri v knjigarni Konzorcij potekal dogodek Zmenek s knjigo. Pogovora z avtorjem, Markom Iršičem, se je udeležilo precej zainteresiranih bralcev, ki so avtorju zastavili številna vprašanja. Knjiga pomeni za slovenskega bralca precejšnjo pridobitev, saj gre za prvo strokovno in poglobljeno publikacijo o mediaciji na slovenskem tržišču, ki mediacijo obravnava v takšnem obsegu.

 



Prva izvedba seminarja »Mediacija v programih sodišč«

Na podlagi Zakona o alternativnem reševanju sodnih sporov je 15.6.2010 pričel veljati Pravilnik o mediatorjih v programih sodišč, ki mediatorjem omogoča izvajanje mediacije na sodiščih (ti. sodišču pridružen program mediacije). Pravilnik podrobneje določa pogoje, ki jih morajo izpolnjevati mediatorji in način uvrstitve na seznam mediatorjev pri posameznem sodišču.

Zavod RAKMO je zaradi velikega zanimanja za vse dosedanje udeležence usposabljanj za mediatorje pripravil poseben dopolnilni seminar »Mediacija v programih sodišč«, ki udeležencem zagotavlja ustrezno usposobljenost za izvajanje mediacije v programih sodišč, skladno z omenjenim pravilnikom. Seminar je 16.6.2010 potekal v Ljubljani, vodil pa ga je Marko Iršič v sodelovanju z Ireno Borštnar. Udeleženci seminarja so se seznanili z organizacijo mediacije na sodišču, razlikami med sodno poravnavo in mediacijo, posebnostmi mediacije v nekaterih vrstah sporov, pogajanji itd.

Datumi prihodnjih seminarjev bodo objavljeni na naši spletni strani: www.mediacija.com



Novi knjižici "Šolska in vrstniška mediacija" in "Mediacija v podjetjih


Šolska in vrstniška mediacija

Madiacija v podjetjih

 

Pri Zavodu RAKMO sta izšli knjižici "Šolska in vrstniška mediacija" in "Mediacija v podjetjih". Knjižici lahko naročite TUKAJ.

 



Ali bi transformativni model mediacije in obnavljalna pravičnost lahko naredila spremembo?

30. novembra, 2009 je bil ubit mlad fant Maurice Clemmons, medtem ko je ustrelil 4 policiste v kavarni blizu Seattla v Washingtonu. Dogodek je prišel na naslovnice, CNN je spodbudil polemiko in obelodanil najboljše in najslabše v ljudeh, ki so podajali mnenja in zastavljali vprašanja. Glavno vprašanje, ki se je zastavljalo v medijih in osebnih krogih znova in znova, je bilo zakaj je bil fant na ulici? Fant, ki je bil med drugim tudi alkoholik, je začel svoj kriminalni pohod pri 16. letih in kot mlad fant šel skozi kazensko-pravni sistem. Moje vprašanje je, kako bi bila videti ta slika, če bi bil 16 letni fant, ko je bil v zaporu, izpostavljen transformativnem modelu obnavljalne pravičnosti in tovrstni obravnavi.



Izžrebali smo nagrade!

V prostorih Zavoda RAKMO je 18.6.2010 potekalo nagradno žrebanje v okviru nagradne igre, ki se je zaključila 15.6.2010. Podelili smo naslednje nagrade: 1 x brezplačno usposabljanje za mediatorje v letih 2010/2011, 2 x 50 odstotni popust na usposabljanje za mediatorje v letih 2010/2011 in 3 x knjigo Mediacija. Nagrajenci so bili o nagradah obveščeni po e-pošti.

Iskreno čestitamo srečni dobitnici glavne nagrade KSENJI PODPEČAN ter ostalim nagrajencem!



Piknik za člane

17.6.2010 se je v idilični naravi pod Šmarno goro odvijal tradicionalni piknik članov Centra za mediacijo in obvladovanje konfliktov Zavoda RAKMO. Člani, ki so se zbrali v lepem številu, so v veselem vzdušju tudi proslavili izid knjige "Mediacija". Vzdušja ni pokvarilo niti neurje, ki se je v popoldanskih urah razbesnelo nad Ljubljano.    

Vabljeni k sodelovanju

Če imate kakršnokoli vprašanje oz. potrebujete določene informacije ali pa bi želeli v našem časopisu objaviti kakšen prispevek, nam pišite. Veseli bomo vašega odziva, zato vas vljudno pozivamo, da nam pošljete e-pošto na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 


Vabljeni k sodelovanju

Če imate kakršnokoli vprašanje oz. potrebujete določene informacije ali pa bi želeli v našem časopisu objaviti kakšen prispevek, nam pišite. Veseli bomo vašega odziva, zato vas vljudno pozivamo, da nam pošljete e-pošto na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..


Možnost odjave

V primeru, da elektronskega časopisa E-časopis Zavoda Rakmo v prihodnje ne želite več prejemati, nam to sporočite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..


Novice pripravila: Maja Vršič



Center za mediacijo in obvladovanje konfliktov
Zavod RAKMO
Kuzmičeva 2
1000 Ljubljana

W: www.mediacija.comwww.rakmo.si
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
T: 01/436 41 17
M: 040/734 431, 064/112 577

Spremljajte nas na facebooku: http://www.facebook.com/ in

blogu: http://zavodrakmo.blogspot.com/

POJASNILO
E-časopis Zavoda Rakmo lahko posredujete prijateljem in znancem, ki jih zanima mediacija. Če želijo, se lahko na mesečnik naročijo preko spletne strani www.mediacija.com.

AKTUALNO - Usposabljanja za mediatorje 

 

PREBERI VEČ

 


 

 

Zavod RAKMO

Center za mediacijo in

obvladovanje konfliktov

 

Mediacija ali posredovanje v sporu je proces, ki ga usmerja mediator in v katerega se sprte strani ali strani, ki imata določeno sporno področje ali vprašanje, vključita prostovoljno z namenom iskanja rešitve, ki bi bila sprejemljiva za obe strani. Prednost mediacije je v učinkovitosti, nizkih stroških, visoki stopnji uspešnosti in obojestranski sprejemljivosti rešitve.

 

PREBERI VEČ

Obvladovanje konfliktov

 

Konflikti so povsod neizogibno prisotni. Od tega, kako se nanje odzivamo, je odvisno, kakšne bodo posledice. Neobvladani konflikti so lahko vir nasilja ter poslabšanja ali prekinitve odnosov.

PREBERIRE VEČ ...

Mediacija

 

Mediacija prispeva k izboljšanju odnosov in sodelovanja med sprtima stranema, zmanjšuje možnost zaostrovanja sporov v prihodnje in prispeva k razvijanju učinkovitih oblik preprečevanja in razreševanja težav in nesoglasij.

PREBERITE VEČ ...

Transformativna komunikacija

 

Transformativna komunikacija je način komunikacije pri katerem transformativni sogovornik uporablja transformativno metodo za pomoč posamezniku, paru ali skupini pri soočanju z in obravnavanju vsebine.

PREBERITE VEČ ...

  • Obvladovanje težavnih strank

    12.4.2024, Webinar: 15.00 - 21.00

    15.11.2024, Webinar: 9.00 - 15.00

    (Opis)

    PRIJAVA

     
  • Obvladovanje stresa

    13.9.2024, Webinar: 9.00 - 15.00

    22.10.2024, Webinar: 15.00 - 21.00

    (Opis)

    PRIJAVA

     
  • Obvladovanje jeze

    19.4.2024, Webinar: 15.00 - 21.00

    12.9.2024, Webinar: 15.00 - 21.00

    11.10.2024, Webinar: 9.00 - 15.00

    (Opis)

    PRIJAVA

     

Kaj menijo o nas drugi?

  • Anja Okorn, diplomirana psihologinja (UNI)

    S seminarjem sem zelo zadovoljna in ga toplo priporočam. Pridobljene veščine so zelo uporabne v vsakdanjem žilvljenju in pri delu z ljudmi. Seminar je izpolnil vsa moja pričakovanja.

     
  • Tanja Ferlič, socialna delavka in univ. dipl. teolog, Maribor

    Seminar je zanimiv, dober in kvaliteten. Pridobiš veliko teorije, ki jo v igrah vlog lahko velikokrat preizkusiš in utrjuješ. Metode dela so uporabne tudi v vsakdanjem življenju in pri vsakodnevnem delu.

     
  • Martina Klobasa, dipl. psihologinja, Maribor

    Seminar je bil zelo intenziven, poučen, uporaben. Vesela sem, da sem se udeležila seminarja, saj se počutim zelo kompetentna v mediacijskih veščinah. Seminar se mi zdi zelo uporaben pri mojem delu.

     

»Kadar hočemo koga koristno pokarati in mu pokazati, da se moti, moramo biti pozorni, s katere strani gleda na tisto stvar, saj je od tam navadno res taka, in to mu tudi priznajmo. Vendar mu jo odkrijmo tudi s tiste strani, s katere je napačna. Tako bo zadovoljen, saj bo videl, da se ni motil, le vseh vidikov ni opazil. Človek namreč ne zameri, da ni vsega videl, ni mu pa všeč, da se je motil. Nemara je tako zato, ker človek že po naravi ne more vsega videti in ker se po naravi ne more motiti z vidika, s katerega gleda;
kajti zaznave čutov so vedno resnične.«

Blaise Pascal, Misli



Direktor Zavoda RAKMO na Svetovnem forumu centrov za mediacijo

V Ljubljani je 4. in 5.6.2010 potekal 14. Svetovni forum centrov za mediacijo, ki ga je organiziralo mednarodno pravniško združenje Union Internationale des Avocats (UIA) v sodelovanju z Ministrstvom za pravosodje in Društvom mediatorjev Slovenije. Teme letošnjega foruma so med drugim vključevale delovanje možganov med mediacijo; spodbujanje kreativnosti v mediaciji; mediacijo, v kateri je udeleženih več strank; novice iz centrov za mediacijo idr.

Na srečanju je sodeloval tudi direktor Zavoda RAKMO, Marko Iršič, ki je udeležencem foruma predstavil delovanje in organizacijo Zavoda RAKMO ter poudaril pomen proaktivne mediacije v podjetjih, ki jo bo podrobneje predstavil na prihodnjem forumu centrov za mediacijo leta 2011 v Atenah.



Novinarska konferenca ob izidu knjige "Mediacija"

V knjigarni Konzorcij je 28.6.2010 ob 11:30 uri potekala novinarska konferenca ob izidu knjige Mediacija avtorja Marka Iršiča. Gre za drugo knjigo avtorja, ki je eden izmed vodilnih strokovnjakov na področju mediacije in obvladovanja konfliktov v Sloveniji, aktiven mediator in trener mediaterjev, avtor knjige "Umetnost obvladovanja konfliktov", predavatelj na seminarjih o obvladovanju konfliktov, obvladovanju stresa, kakovostni komunikaciji, konstruktivnih medosebnih odnosih …

Knjiga napolnjuje vrzel v strokovni literaturi o mediaciji na slovenskem področju in je prvi tovrstni priročnik v Sloveniji. Knjiga je v prvi vrsti namenjena mediatorjem in udeležencem usposabljanj za mediatorje kot dodatno gradivo oz. učbenik, namenjena pa je tudi širši javnosti oz. vsem, ki jih področje mediacije ali konstruktivno obvladovanje konfliktov zanima.

Avtor je poudaril pomen mediacije v zgodnejših fazah spora in izpostavil pomen mediacije za ohranjanje dobrih odnosov in celo njihovo izboljšanje, za kar je še posebej primeren pristop transformativne mediacije. Na sodiščih, kjer se mediacija tudi izvaja, pa se pogosto uporablja ti. evaluativna mediacija, katere cilj je v prvi vrsti poravnava oz. sporazum glede sodnega spora.

Če želite tudi vi imeti izvod knjige "Mediacija", jo lahko naročite na spletni strani: www.mediacija.com oz. http://mediacija.com/publikacije.htm, po telefonu (01/436 41 17), po pošti na naslov: Zavod RAKMO, Kamniška 41, 1000 Ljubljana ali pa kar z odgovorom na to elektronsko pošto.

 

 



Zmenek s knjigo v knjigarni Konzorcij

Ob izidu težko pričakovane knjige "Mediacija" je 28.6.2010 ob 18:00 uri v knjigarni Konzorcij potekal dogodek Zmenek s knjigo. Pogovora z avtorjem, Markom Iršičem, se je udeležilo precej zainteresiranih bralcev, ki so avtorju zastavili številna vprašanja. Knjiga pomeni za slovenskega bralca precejšnjo pridobitev, saj gre za prvo strokovno in poglobljeno publikacijo o mediaciji na slovenskem tržišču, ki mediacijo obravnava v takšnem obsegu.

 



Prva izvedba seminarja »Mediacija v programih sodišč«

Na podlagi Zakona o alternativnem reševanju sodnih sporov je 15.6.2010 pričel veljati Pravilnik o mediatorjih v programih sodišč, ki mediatorjem omogoča izvajanje mediacije na sodiščih (ti. sodišču pridružen program mediacije). Pravilnik podrobneje določa pogoje, ki jih morajo izpolnjevati mediatorji in način uvrstitve na seznam mediatorjev pri posameznem sodišču.

Zavod RAKMO je zaradi velikega zanimanja za vse dosedanje udeležence usposabljanj za mediatorje pripravil poseben dopolnilni seminar »Mediacija v programih sodišč«, ki udeležencem zagotavlja ustrezno usposobljenost za izvajanje mediacije v programih sodišč, skladno z omenjenim pravilnikom. Seminar je 16.6.2010 potekal v Ljubljani, vodil pa ga je Marko Iršič v sodelovanju z Ireno Borštnar. Udeleženci seminarja so se seznanili z organizacijo mediacije na sodišču, razlikami med sodno poravnavo in mediacijo, posebnostmi mediacije v nekaterih vrstah sporov, pogajanji itd.

Datumi prihodnjih seminarjev bodo objavljeni na naši spletni strani: www.mediacija.com



Novi knjižici "Šolska in vrstniška mediacija" in "Mediacija v podjetjih


Šolska in vrstniška mediacija

Madiacija v podjetjih

 

Pri Zavodu RAKMO sta izšli knjižici "Šolska in vrstniška mediacija" in "Mediacija v podjetjih". Knjižici lahko naročite TUKAJ.

 



Ali bi transformativni model mediacije in obnavljalna pravičnost lahko naredila spremembo?

30. novembra, 2009 je bil ubit mlad fant Maurice Clemmons, medtem ko je ustrelil 4 policiste v kavarni blizu Seattla v Washingtonu. Dogodek je prišel na naslovnice, CNN je spodbudil polemiko in obelodanil najboljše in najslabše v ljudeh, ki so podajali mnenja in zastavljali vprašanja. Glavno vprašanje, ki se je zastavljalo v medijih in osebnih krogih znova in znova, je bilo zakaj je bil fant na ulici? Fant, ki je bil med drugim tudi alkoholik, je začel svoj kriminalni pohod pri 16. letih in kot mlad fant šel skozi kazensko-pravni sistem. Moje vprašanje je, kako bi bila videti ta slika, če bi bil 16 letni fant, ko je bil v zaporu, izpostavljen transformativnem modelu obnavljalne pravičnosti in tovrstni obravnavi.



Izžrebali smo nagrade!

V prostorih Zavoda RAKMO je 18.6.2010 potekalo nagradno žrebanje v okviru nagradne igre, ki se je zaključila 15.6.2010. Podelili smo naslednje nagrade: 1 x brezplačno usposabljanje za mediatorje v letih 2010/2011, 2 x 50 odstotni popust na usposabljanje za mediatorje v letih 2010/2011 in 3 x knjigo Mediacija. Nagrajenci so bili o nagradah obveščeni po e-pošti.

Iskreno čestitamo srečni dobitnici glavne nagrade KSENJI PODPEČAN ter ostalim nagrajencem!



Piknik za člane

17.6.2010 se je v idilični naravi pod Šmarno goro odvijal tradicionalni piknik članov Centra za mediacijo in obvladovanje konfliktov Zavoda RAKMO. Člani, ki so se zbrali v lepem številu, so v veselem vzdušju tudi proslavili izid knjige "Mediacija". Vzdušja ni pokvarilo niti neurje, ki se je v popoldanskih urah razbesnelo nad Ljubljano.    

Vabljeni k sodelovanju

Če imate kakršnokoli vprašanje oz. potrebujete določene informacije ali pa bi želeli v našem časopisu objaviti kakšen prispevek, nam pišite. Veseli bomo vašega odziva, zato vas vljudno pozivamo, da nam pošljete e-pošto na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 


Vabljeni k sodelovanju

Če imate kakršnokoli vprašanje oz. potrebujete določene informacije ali pa bi želeli v našem časopisu objaviti kakšen prispevek, nam pišite. Veseli bomo vašega odziva, zato vas vljudno pozivamo, da nam pošljete e-pošto na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..


Možnost odjave

V primeru, da elektronskega časopisa E-časopis Zavoda Rakmo v prihodnje ne želite več prejemati, nam to sporočite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..


Novice pripravila: Maja Vršič



Center za mediacijo in obvladovanje konfliktov
Zavod RAKMO
Kuzmičeva 2
1000 Ljubljana

W: www.mediacija.comwww.rakmo.si
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
T: 01/436 41 17
M: 040/734 431, 064/112 577

Spremljajte nas na facebooku: http://www.facebook.com/ in

blogu: http://zavodrakmo.blogspot.com/

POJASNILO
E-časopis Zavoda Rakmo lahko posredujete prijateljem in znancem, ki jih zanima mediacija. Če želijo, se lahko na mesečnik naročijo preko spletne strani www.mediacija.com.

 

Zavod RAKMO je ustanovni član:

European Mediation Network Initiative

 

Zavod RAKMO je ustanovni član:

Združenja mediacijskih organizacij Slovenije - Medios

 

Zavod RAKMO je ustanovni član:

Evropskega združenja za transformativno mediacijo

 

Zavod RAKMO je član:

UIA - Word Forum of Mediation Centers

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE

Please let us know your name.

Please let us know your email address.

Invalid Input

Zavod RAKMO
Center za mediacijo in obvladovanje konfliktov

Parmova ulica 53,
1000 Ljubljana

DELOVNI ČAS

od 8. ure do 15. ure.
Vprašanja izven delavnika lahko pustite v odzivniku ali pošljete na info@rakmo.si.

KONTAKT

+386/1/436-41-17
+386/40/731-431
info@rakmo.si
© 2024 Zavod RAKMO - Center za mediacijo in obvladovanje konfliktov. Vse pravice pridržane. Agencija.5ka